Полските Акции през 2017 год.

Полските акции имаха много положително начало на годината. "Тръмп Рали" в САЩ, което започна от средата на ноември, имаше положителен ефект върху акциите по света, включително и в Полша, и този ефект изглежда продължи през януари 2017 г. В допълнение, в края на миналата седмица имаше някои положителни очаквания на полското правителство за ръста на БВП през 2017 г.

Не вярваме в Тръмп Рали. Смятаме, че американският президент въвежда голяма несигурност за пазара, а инвеститорите обикновено не харесват несигурността. Затова всъщност не разбираме защо фондовите пазари са се увеличили толкова много през последните 2 месеца.

Така че избягваме акции, които биха били уязвими в случай, че полският икономически растеж е по-слаб от очакваното от правителството - банки, застрахователи, търговци на дребно и като цяло компании, изложени на местния полски пазар. Ние сме намалили теглото на KGHM - това е експортна компания, но е уязвима за възстановяване в "Тръмп Рали", което според нас ще дойде рано или късно.

Ние продължаваме да харесваме компании, ориентирани към експорт и с висока добавена стойност, с добър потенциал за растеж. Предпочитаните ни примери са:

Selvita - това е основно същността или комбинацията от всичко, което ни харесва. Полска фирма, продаваща в чужбина услуги с много висока добавена стойност и която има голям потенциал за растеж. Пазарът хареса новината миналата година, че американската администрация им позволи да продължат с опитите за собствена субстанция за лечение на рак. Всички негативни резултати в тези опити биха представлявали риск. Но смятаме, че заради потенциалните ползи си заслужава да бъде поет рискът.

Medicalgorithmics – тази компания имаше известен успех в стратегията си за растеж в САЩ, която беше възприета положително от пазарите. Смятаме, че пазарът за диагностициране на сърдечна аритмия в САЩ е огромен и MDG има добро предложение за продукт, което би им позволило да обхванат значителна част от него. Така че отново имаме компания, която вече е печеливша при сегашния размер на бизнеса и която има огромен потенциал за растеж.

LiveChat - продължават да увеличават броя на потребителите на техния web-chat базиран софтуер. Освен това, те вече са доста печеливши и могат да поддържат високите печалби. Харесваме как се управлява тази компания, така че запазваме тази акция в нашите портфейли, дори ако цената се е увеличила с около 50% през последната година.

 

Tags: